Els alumnes de comunicació acudeixen a una jornada de xerrades
Pepe Rodríguez, docent de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Jaume Reixach, editor i fundador de la revista El Triangle, Elisenda Villena, Criminòloga, Detectiva Privada i Directora de Seguretat de l’agència Método 3, i Antonio Baquero, periodista del diari El Periódico, han fet una jornada de xerrades als alumnes de 1r. de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els convidats han parlat del periodisme d’investigació, i han argumentat que el bon periodisme es troba en aquesta branca de l’ofici.
Pepe Rodríguez ha començat l’acte fent una breu introducció sobre què és exactament el periodisme d’investigació, i com era el periodista que exercia aquesta branca de la professió. Segons Pepe Rodríguez “s’ha de ser molt concret a l’hora de fer una investigació, ja que d’una pregunta concreta en surt una resposta concreta.” A més, ha definit aquest tipus de periodisme com “una caixa d’eines” que requereix un esforç superior al d’un periodista normal, ja que l’investigador treballa a partir d’un rumor que ha de desenvolupar resolent totes les qüestions que se li poden plantejar. En canvi, qualsevol altre professional que no es dediqui a aquest sector té tota la informació filtrada, i per tant el periodista només es limita a escriure la notícia.
Seguidament, ha pres la paraula el senyor Reixach que, amb molta passió i emoció, ha parlat sobre l’art de ser periodista, ofici que, des del seu punt de vista, intenta mostrar la realitat de la millor manera possible. Ha defensat la idea de que el periodista ha d’assenyalar els culpables dels esdeveniments i situacions de la societat. A més, a dit que aquest ha de deixar de ser, per a la societat, “un notari de 3ra.”, el qual només es limita a explicar fets. També ha explicat la seva experiència com a periodista que és. Abans de fundar la revista El Triangle va treballar a diaris com: Correu Català i el Diari de Barcelona, on va poder viure des de ven a prop esdeveniments com el conflicte dels ciutadans d’Ascó contra la implantació de les energies nuclears.
Reixach ha donat molta importància a la idea de llibertat, ja que per ell és fonamental que en aquest ofici es tingui una llibertat per a poder escriure “del què vols i com vols”. Ha declarat que per ell “és més important explicar amb llibertat i no guanyar tant, que guanyar molt diners i no poder escriure el que un pensa.” Tant per Pepe Rodríguez com per Jaume Reixach la llibertat d’expressió és el tret més important del periodista. Per això han denunciat la falta de llibertat que hi ha en aquest país, on el poder el té la persona que paga, i on la censura de certs fets és molt clara, ja que qui paga no li interessa que surtin a la llum certa informació. Amb aquest tema sobra la taula, han pogut explicar anècdotes professionals que els hi ha passat en algun moment de la seva vida com a transmissors de comunicació.
Tot seguit, els estudiants han pogut preguntar en els dos convidats algunes qüestions que els inquietaven de l’actualitat, com per exemple el fet que Telecinco tingui els índex d’audiència més alts de Espanya o, si la funció del periodista és canviar la societat. Qüestions que els dos periodistes ha respost amb gran entusiasme fins al punt d’arribar a fer algun comentari inapropiat.
Pepe Rodríguez i Jaume Reixach no han sigut els únics que han passat per l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació. Elisenda Villena i Antonio Baquero, també han posat el seu gra de sorra a la jornada. El senyor Baquero ho ha fet explicant la seva experiència com a periodista i dient que “el bon periodisme d’investigació es trobava als llibres”. I, la senyora Villena ho ha fet explicant la investigació des del punt de vista d’un detectiu privat. A més també ha descrit el perfil d’un bon periodisme d’investigació, afegint la importància de tenir una bona agenda de contactes per tal de poder tenir una bona ajuda a l’hora d’estudiar els casos.
La jornada de xarrades ha finalitzat amb l’entrega del premi “Sabueso con método”, un premi que atorgava Pepe Rodríguez al millor treball d’investigació del grup d’alumnes de la seva assignatura. Les premiades han estat Noemi Badrenas, Susanna Cases i Elena Domingo amb un treball titulat “Amposta, pacte no escrit”. El premi l’ha entregat Elisenda Villena declarant que era “un treball realment bo”.